Prologue ~ Öndeyiş

 

DÜNDEN GÜNE, GÜNDEN YARINA BİR SOKAĞIN DESTANSI TARİHİ 

Geçmiş sokaklarıma döndüğümde ve buralarda dolaşırken aldığım mazinin nefesini ciğerlerimde hissettiğimde aklıma şunlar geliyor: unutulması asla mümkün olmayan köşeler, karakterler, her türden evler, bahçeler, isimsiz şahsiyetler, esnaflar, dükkânlar, atölyeler, top sahaları, aşklar, sevdalar, evlilikler, çoluk çocuğa karışmalar ve hemen hepsi kendi çocukluğuma, gençliğime denk düşen zamanlar... 

Ve her biri yaşantıma bir bomba gibi düşen ve sonsuza değin büyük etki bırakan olaylar silsilesi... 

Nostalji tadını yaşamak bir yana, anlatılan sayısız hatıraları kaç kez dinlemiş, kaç kez tanık olmuştum oysa. Ve o anılarla birlikte sürüklenmek nasıl bir damak tadı bırakmıştı bende. 

Ya şimdi? 

Şimdi; geçmişle aramda bayağı bir mesafe var diyebilirim. Ancak çok özel bir sokağın mazisi ile benim aramda olan çok özel bir mesele bu. Belki de bu yüzden geri dönmeyi tercih ettim; her defasında da etmekten kendimi alamıyorum. Fiziksel olarak bir taşınma hadisesi değilse de yazdıklarımla geçmişi yâd etme adına ve bugünü yaşamaya ve belki de geçmişe bir takım notlar düşmeye. ŞAKACI SOKAK’ın tarihi ile benim aramda başlayıp devam eden bir nevi yüzleşme de diyebilirim tüm bu sevdaya. 


[📷 Şakacı Sokak, Nostalji (Şakacı Koleksiyonu).] 

Ne yalan söyleyeyim; benim için muhteşem bir dönüş bu(!) Hani sonu nerede biteceği pek de belli olmayan. Tamam. Araya konan mesafeler can acıtıcı olabiliyor. Uzaklaşmalar dostlukları, çok özel buluşmaları zamanla tüketebiliyor. Ancak bu sokak, aramıza ne kadar uzun mesafeler girdiyse de adını, sanını, bana yaşattıklarını, bende bıraktığı izleri asla silemedi, ortadan kaldıramadı. 

Belki bu kadar köklü bir bağlanışın bir sebebi vardır. Ama gün buna yanıt bulmak değil, önemli olan bu sokağın varlığını geçmişiyle birlikte geleceğe taşımak, onu ölümsüzleştirmek. 

Biliyorum oldukça zor bir çaba, güç bir işçilik bu. Üstelik başlangıçta elde kalanlar ile yetinmek durumundayım. İlerlerken çok daha fazlasına ulaşmak elbette isterim ve belki bu konuda duyarlı olanlarla yeniden, hep yeniden buluşmanın ve onları da dinlemenin keyfini çıkartabilirim. Bu bir sevda!!! Geçmişin derinliklerinde yaşanmış gerçek bir yaşam bu. Ama tıpkı günümüzde yükselen binaların altında kalan toprak gibi terk edilmemeli. Kaybedilmemeli. O geçmiş tarihidir ki nicemizin talihidir aslında. Ben bununla gurur duyanlardanım... 

İşte bu yüzden diyorum ki, BEN ve ŞAKACI SOKAK, iki mükemmel dost, buradayız ve o çözülmeye bırakılmış yitik sevdamızı yeniden kazanmak için destansı bir yazı dizisi ile hatıratları kazımaya geliyoruz. 


[📷 Doğduğum Yere Turu, Temmuz 2017.] 

Destansı bir tarihtir ŞAKACI SOKAK’ta yaşananlar... Kocaman bir öykü sepetidir, gönüllere sığmayan... 

***…***  

Seref Sayman

Saros Körfezi, Ekim 2018, Mart 2019   

(*) Önceki Makale: Mazi ŞAKACI SOKAK’ta Şaka Gibiydi

(*) Sonraki Makale: Yaşamın Kıyısında Bir Başka Çelebi Yolcuyum  

***…*** 

 [ÖNCEKİ] << [ŞAKACI SOKAK] >> [SONRAKİ] 

>>> [İçerikDizini 

***…***