🚲&📖 A. F. Özbilge “Fener-Balat-Ayvansaray”

Pire🚲 ile “KİTAP OKUMA TURLARI” Babaeski Günlükleri

Bisiklet bir tutkudur, bir yol masalı dostudur, gönülçelen bir sevdadır. Bisikletle kitapları düşünde gören biri yol sevdasına tutulduğu aşkını ömrü buyunca unutmaz, yaşadığı sürece o okuma mekânını hep arar durur... [Gezi 🌎] 

Profesyonel rehber Ahmet Faik Özbilge, eski İstanbul’un önemli yerleşim merkezlerinden, Haliç kıyılarındaki Fener, Balat ve Ayvansaray semtlerini karış karış dolaşarak bu kitabı kaleme almış. 

Kitap, Kariye Müzesi’nden başlayıp, Ayvansaray Surları’nı takip eden, sonrasında da Balat ve Fener’i geçip, Cibali’ye dek uzanan, bir tam günde katedilebilecek gezi güzergahını anlatmakta. 

Kitabın sayfaları arasında dolaşırken gezi boyunca Bizans ve Osmanlı döneminden kalan, bir kısmı kaderine terk edilmiş, bir kısmıysa hâlâ zamana ve ilgisizliğe direnebilen sinagog, kilise, cami, saray, zindan, türbe, mektep, hamam ve çeşmelerin hazin hikayelerini dinlemekten alıkoyamıyor insan kendini. 

Zaman zaman kıraathaneleri, restoranları, meyhaneleri, çarşıları, dükkanları, imalathaneleri dolaşırken buluyorsun; 6-7 Eylül Olayları, Varlık Vergisi uygulaması, Meclis-i Mebusan’ın kuruluşu, Büyük Mübadele, köyden kente göç gibi toplumsal olayların bölgeye etkilerini görüyorsun. 

Tavsiye ederim. Keyifli okumalar. ☺️📖🚴 

***…*** 

(*) Önceki Makale: Coğrafyayı Yakından Tanımanın En Samimi Yolu

(*) Sonraki Makale: Bir Çaya, Bir de Sana Müptelayım Bu Sıra 

Bir sonraki “Türkiye Turları: Hazırlıklar” güncesinde görüşmek üzere; sevgiyle kalın,

Gezenti Bisiklet 

***…*** 

[ÖNCEKİ] << [🚲TURNE] >> [SONRAKİ] 

>>> [iÇERİKdİZİNİ] 

***…***